Na slávnosti gréckokatolíkov sa zúčastnia štyria kardináli

12.02.2008 Prešov

Prešov 12. februára (TASR) - Štyria kardináli - Leonardo Sandri, Ľubomyr Huzar, Stanislaw Dziwisz a Jozef Tomko prisľúbili účasť na slávnostiach Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, ktoré sa uskutočnia 16. a 17. ...
Podľa dnešného vyjadrenia riaditeľa doterajšieho Gréckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove Ľubomíra Petríka, vnímajú účasť ako významné ocenenie tejto cirkvi, ktorú od tohoročného 30. januára pápež Benedikt XVI. povýšil na metropolitnú cirkev so sídlom v Prešove. Nové územné členenie obsahuje v sebe nielen vytvorenie novej metropolie, ale aj nového biskupstva so sídlom v Bratislave a povýšenie exarchátu v Košiciach na biskupstvo.
Liturgické slávnosti sa uskutočnia po oba dni so začiatkom o 10. h v mestskej hale. Na jej múre je pamätná tabuľa na znak toho, že v júli 1995 tu pod holým nebom pred státisícmi veriacich slúžil sv. liturgiu vtedajší pápež Ján Pavol II. V sobotu je na programe vysviacka prvého gréckokatolíckeho bratislavského eparchu Petra Rusnáka, homíliu prednesie kardinál Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. V nedeľu bude hlavná slávnosť - povýšenia Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku na metropoliu a intronizácia prvého prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka. Homíliu prednesie kardinál Sandri, prefekt Kongregácie pre východné cirkvi.
Ako Petrík dodal, na obe liturgické slávenia je vstup voľný. Všetci štyria kardináli by sa mali na záver svojho pobytu v Prešove popoludní v nedeľu stretnúť s médiami na krátkej tlačovej konferencii.
 

Vyberte región